marți, 28 septembrie 2010

Fânaţa - 15 IV 1961

Autobiografie,

         Mă numesc Fărcuţa Miron,de profesiune învăţător director la Şcoala elementară din Satul Fânaţa – Bihor.M-am născut în anul 1913,luna Nov.ziua 1 ,în Com.Şteiu-Bihor,din părinţii Nicolae şi Maria ,decedaţi,foşti ţărani săraci,neavând decât 1 ha.pământ arabil,o casă cu grădină de 10 arii.Am patru fraţi ,toţi ţărani săraci.Sunt căsătorit din anul 1944,cu Niculina Fărcuţa ,născută Radu ,din Com.Dragodana-Argeş.Avem doi copii ,unul de şase ani şi unul de cinci ani.De origine socială sunt fiu de ţăran sărac.Nu am nici un fel de avere ,precum nici soţia nu are.
         Serviciul militar l-am satisfăcut la şcoala de ofiţeri de rezervă-Ploeşti.Am gradul de sublocotenent.
         Înainte de 23 August 1944,nu am fost înscris şi nici n-am activat nici întrun partid politic ,sau organizaţie fascistă.
         După 23 August 1944,m-am înscris în Sindicatul Salariaţilor din Învăţământ,în anul 1945,iar în anul 1946 în P.S.D.,şi prin unificare am fost acceptat în P.M.R.La verificare am fost lăsat în suspensie fără a fi exclus ,pe motiv că situaţia militară nu este clarificată.
În prezent fac parte din organizaţia ARLUS ,în calitate de preşedinte.
Activez în cadrul acestei organizaţii ,precum şi în cadrul Căminului Cultural,prin conferinţe,serbări,muncă de lămurire şi în toate acţiunile întreprinse de Partid,pentru construirea Socialismului în Ţara Noastră.
         Limbi străine nu cunosc decât într-o mică măsură citesc şi scriu în Limba Rusă şi Franceză,pe care am învăţat-o în şcoală.
         Ocupaţia înainte de a fi învăţător: din copilărie,rămas orfan,am cunoscut viaţa de mizerie ca servitor în sat,timp de doi ani.Am părăsit apoi satul şi-am intrat copil de trupă la Reg.86 Inf.Oradea,de unde am ajuns la Şcoala Normală de învăţători I.Vulcan din Oradea , pe care am absolvit-o în anul 1938.În şcoală m-am întreţinut singur,din preparaţii şi muncind vara la ferma şcolii.Am terminat şcoala şi am fost numit învăţător.
Din cauza concentrărilor şi a războiului,am funcţionat câte puţin ca utilizat în mai multe sate,şi anume:Almaşul-Mare,Petreu,Corbeşti,Lunca,Câmpani de Jos,toate în Regiunea Bihor,şi în sfârşit am fost numit în Satul Fânaţa în anul 1945 ,unde funcţionez şi în prezent.
         Din copilărie mă cunosc sătenii dinŞteiu,iar din timpul şcolarităţii tov.Pele Dumitru
învăţător la Remetea ,Bejan Ivantie de la Curăţele,şi tov.Pantea Lazăr,Şeful Secţiei de Învăţământ a regiunii Bihor,fiindu-mi colegi de şcoală.
De când sunt în Fânaţa mă cunoaşte Tov.Tuduce Gheorghe ,director la ciclul  II Câmpani de Sus şi sătenii din Fânaţa.
 Fânaţa la 23/ III.952
                                     15.IV.961
                                Prezentul volum are 441 file
                           (patrusute patruzeci şi unu file)
                                   cpt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu